Ce esre un ERP?

ERP (in traducere Enterprise Resource Planning)  este instrumentul software care facilitează integrarea tuturor informațiilor dintr-o organizație într-o platformă unică, având drept scop optimizarea resurselor disponibile ale acesteia.

Aplicatiile ERP au capacitatea de a reuni oameni, know-how, componente de software si hardware, pe care le face disponibile intregii organizatii, contribuind pe aceasta cale la atingerea obiectivelor specifice si generale ale companiei. Aplicatiile integrează toate procesele economice ale întreprinderii, cu scopul optimizarii şi creşterii eficienţei acesteia. Scopul ERP-ului este să asigure transparența datelor în cadrul unei organizații și, să faciliteze accesul la orice tip de informație utilă în desfășurarea activității.

ERP - urile sunt sisteme modulare. Modulele pot fi achiziționate individual, în funcție de nevoile companiei. Majoritatea programelor ERP sunt suficient de flexibile încât să poată fi achiziționat un modul sau mai multe, fără să fie implementat pachetul complet. Organizarea modulară a sistemelor ERP le conferă mai multă flexibilitate. De exemplu, o companie de distribuție, care nu are și producție poate să implementeze module pentru contabilitate, achiziții, vânzări și gestiune și să i se ofere o soluție potrivită nevoilor sale. Dacă, după un timp, compania se extinde și la producție, poate să obțină licența pentru modulele suplimentare care să susțină această nouă funcționalitate.
Un avantaj al furnizorilor de ERP cu design modular,  este acela că le permite să ofere soluții specifice pentru majoritatea industriilor. De exemplu, adăugând module pentru siguranța alimentelor și managementul calității, un sistem ERP generic poate să devină un concurent în nișa industriei alimentare.

Furnizorii de ERP folosesc modulele pentru a stabili prețul. Cu cât o companie implementează mai multe module, cu atât sistemul devine mai costisitor. In general, furnizorii de ERP acorda reduceri clienților dacă achiziționează module suplimentare. Companiile nu au nevoie să achiziționeze toate modulele disponibile de la un furnizor de ERP; totuși, implementând mai multe module se obține o integrare mai bună, care la rândul ei poate duce la o mai bună recuperare a investiției. Aceste avantaje ar trebui puse în balanță cu costurile și resursele de organizare necesare când se ia decizia adoptării unei strategii de business bazate pe utilizarea unei soluții ERP.

# ERP
ERP - Funcţionalităţi ale unui sistem ERP